maandag 25 januari 2010

Technieken van managers om je buiten te krijgen

Hieronder een passage van het werk van Frank De Mink:

Vrijwel elke werkgever heeft het wel eens moeten doen: ontslaan. Werknemers zijn overtollig, doen hun werk niet goed, gebruiken verouderde vakkennis, kunnen de nieuwe ontwikkelingen niet bijbenen, zijn te duur geworden, maken ruzie met collega’s, .... Nu kan het heel lastig, duur en tijdrovend zijn, om voor dat ontslag precies volgens de letter van de wet te volgen. Meestal kost het echter veel tijd en energie, advocaatkosten, spanning op de werkvloer, zoeken en inwerken van een nieuwe medewerker.

Nu zijn er ook andere manieren om een medewerker weg te krijgen. Iedere medewerker zou daar op de hoogte van moeten zijn, het is een klassieke valstrik. De volgende technieken zijn veelvoorkomend. Stel je even in de plaats van een manager die van iemand wil afgeraken. Een klein overzicht:

Slecht functioneren. Je kunt gewoon tegen de medewerker zeggen: “Je functioneert niet goed meer”. Of als dat niet is aan te tonen zeg je “de relatie met mij is niet goed meer.” En vervolgens zeg je zoiets als: “Het is misschien beter als je naar een andere werkgever gaat zoeken.” Dat doet even pijn. Geef je werknemer een weekje de tijd en hij komt bijna altijd met oplossingen. De situatie die dan ontstaat oplossen, is constructiever dan iemand overtuigen van het slechte functioneren. Je loopt als werkgever of manager echter de kans op een hoge ontslagvergoeding, als je dit niet goed hebt voorbereid en afgedekt, door functionerings- en beoordelingsgesprekken.

Verbeterslag. Je vertelt de werknemer in een functioneringsgesprek dat scholing wenselijk is, wat de meeste werknemers graag zullen aannemen. Je vertelt er niet bij dat je verwacht, dat hij er niets zal leren, maar dat zeg je hem een half jaar later wel. Dan heb je alle gegevens voor ontslag, want je gaf een kans op verbetering. Waarschijnlijk gaat de werknemer uit zichzelf weg, want hij had zelf gekozen voor scholing, dus was hij het eens met de noodzaak van verbetering.


Passeren bij promotie. Je kunt de medewerker ook gewoon laten zitten met het werk, en de oplossing bij anderen zoeken. Je promoveert een collega zodanig dat degene die je weg wilt hebben onder hem valt, bij voorkeur onder iemand die minder ervaring heeft. Dat is natuurlijk beledigend en ontmoedigend, en binnen de kortste keren heeft de werknemer een andere baan gevonden, zonder dat het je geld kost.

Ontmanteling: een bepaalde kleine taak die de medewerker deed en leuk vindt, laat je nu ineens door een ander doen. En een paar maanden later nog één, en zo kleed je de hele functie uit. Dan is de kans zeer groot dat de medewerker, die minder te doen heeft, minder leuk werk heeft, zelf wegloopt, en dat is precies wat je wilde.

Passend werk hoeft niet leuk te zijn. Bij ontslagrondes van hele afdelingen moet je volgens de wet, de pijn verdelen over de verschillende leeftijden en je moet passend werk aanbieden. Door functioneringsgesprekken weet je meestal wat je werknemer leuk vindt, dus die kennis kun je gebruiken, als je iets zoekt wat helemaal niet bij zijn belangstelling past. Hij zal vervolgens vanzelf afhaken.

Deze trucs leren managers van elkaar, van personeelszaken en ze zijn er zelf ook slachtoffer van geweest. Sommigen hebben er dan ook een satanisch genoegen in anderen op deze manier te behandelen en die zou je gewetenloos kunnen noemen.  Als de werknemer tegenstribbelt of zijn job heel graag doet en dus weigert op te stappen zelfs ondanks de moeilijke omstandigheden, dan wordt er overgegaan op het zwaarder geschut.  Andere subtiele pesttechnieken worden dan gehanteerd.

Het doel bij al deze technieken is de werknemer zelf laten opstappen. In een heel extreem geval gaat het er onverbloemd aan toe: de manager zegt tegen (een laag geschoolde, naieve) werknemer dat die zal ontslaan worden maar dat het beter voor haar/hem is om zelf ontslag in te dienen wat ook gebeurt. De werknemer gelooft en vertrouwt de hoog opgeleide manager. Dit is geen fictie, maar een waar gebeurd verhaal.

20 opmerkingen:

  1. Bij mij zijn ze al 5 jaar bezig met pesten en ontslaan...Pff heb dik vel...Blijf lekker zitten en ik lach ze uit.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken het fenomeen ook. Waarom is er geen psychologisch begeleiding voor medewerkers die gepest worden. Voor veel mensen (met een goed hart) is het psychologisch heel zwaar om na jarenlang werken zomaar bovenstaande truken te ondergaan. Dit onmenselijke gedrag naar werknemers is ook de oorzaak van veel burnouts/depressies.

      Verwijderen
  2. Is dit door Etemf bv geschreven? Zij doen dit namelijk echt bij mensen !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze zijn al een jaar bezig met pesten en vernederen en zelfs loon onwettig inpikken. Dreigementen : geen vakbond of BUITEN, geen respons, of BUITEN. Geen tegenspraak of morgen al BUITEN. Schandalig is het om mensen te behandelen als een hond. Ze maken een mens kapot, eerst help je ze uit de miserie, offert weekends voor ze op, al de vrije tijd om te werken, gratis voor niks en dan willen ze je wegpesten. Tegenwoordig hebben ze geen scrupules meer, alleen grof geld telt nog. Een gewoon gesprek is zelfs niet meer mogelijk. Het is niet te vatten wat er allemaal gebeurt. En dan komt die werkgever nog met grote sier op tv om reclame te maken voor zijn bedrijf, dat hij 2 50-plussers tewerkstelt ! Die hij een paar maand later beiden het leven zuur maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben gepest op het werk door een groepje van 5 mensen.
    De oorzaak lag gewoon bij jaloezie omdat ik samen met mijn vriendin in hetzelfde bedrijf werkte.
    De aanstoker kon dit niet verkroppen omdat hij zelf verliefd was op mijn vriendin(dit terwijl de aanstoker zijn vriendin daar ook werkt).
    Daarop begonnen de pesterijen en ik heb meermaals gaan spreken met de leidinggevende die op haar beurt beloofde er iets aan te doen.
    Helaas door alle problemen ben ik dikwijls ziek geweest van pure stress en ook via de preventieadviseur gewerkt.
    Blijkbaar hebben de pesters alles omgedraaid en ben ik op staande voet ontslagen(geen dringend ontslag) wegens het indiskrediet brengen van de reputatie van collegas en werkgever.
    Hier blijkt dus niets van waar te zijn volgens de vakbond maar ondertussen ben ik mijn werk wel kwijt en de pestkoppen mogen blijven werken...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. idem bij mij, mijn dochter is plots opgenomen in ziekenhuis, ik vraag thematisch verlof 1/5 de en plots functioneer ik niet meer goed ?? Tijdens een gesprek wordt er geëist dat ik mijn ontslag neem, zoniet zal ik als bediende geen kantooruren meer krijgen maar zal ik vroeg en laat moeten werken, verlofaanvraag 2013 wordt niet goedgekeurd, ik zal elke dag wenend naar huis gaan, tankkaart is geblokkeerd, je moet er maar zien te raken en je zal overstelpt worden met aangetekende brieven. En nog de reactie : je hebt al miserie genoeg met je dochter, je hebt er nu nog een beetje bij. Voorlopig met ziekte, ik ben er kapot van ..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goh wat bekent. Ik heb op 15 december een miskraam gehad. Ik was toen al 15 weken zwanger. Ik heb me op 16 december ziek gemeld en ben op 5 januari weer gaan werken. Ik ben nog steeds niet beter gemeld. Mijn manager dwingt me een ziekte verlof van 1 jaar te accepteren. Doe ik dat niet , dan kan ik op staande voet ontslagen worden. Ik zou namelijk niet goed functioneren binnen de afdeling. Ik werk er al 10 jaar.

      Verwijderen
  6. Zulke ongewenste praktijken zorgen voor een kweekvijver van klootzakken op de werkvloer. Wie zulke praktijken toepast besmet vele andere mensen met dit soort gedrag. Op een zeker moment wordt je namelijk gedwongen om met dit soort spel mee te doen anders krijg je en 1 tegen allen te krijgen. Dat pestgedrag op het werk contraproductief is is helemaal zeker. De beste optie is een hele dikke huid hebben en in zo een situatie het werk als puur zakelijk zien. Dit wil dus ook zeggen dat je jammer genoeg best zo weinig mogelijk over je prive bloot legt want het wordt allemaal gebruikt. Zorg ervoor dat je de regels heel goed kent en dat je jouw niet kunnen pakken in functie van je opgelegde takenbepakket zoals beschreven op de vacature tijdens de aanwerving. Weer jezelf tegen manupulatie door assertief te zijn, volg desnoods een cursus assertiviteit daar kan je veel uit leren en e.e.a. van werksituaties met anderen in de cursus uitwisselen. Ik ben alvast ook door zulke sutuaties geweest zoals de andere anonieme schrijvers hierboven en je moet er ten allen tijde op waken dat je eigenwaarde niet wordt afgepakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben zelf net ook ontslagen na pesterijen op het werk. Collega's konden mijn relatie met een collega niet verkroppen en hebben mij bij directeur, chefs en eigenlijk het ganse bedrijf zwart gemaakt. Ze hebben mij buitengesloten, gepest en mij voor al het vuile werk laten opdraaien. Heb dit een half jaar geleden gemeld aan onze vertrouwenspersoon, arbeidsgeneesheer, oversten en de directeur. Allemaal zonder weinig gevolg. Uiteindelijk ben ik enkele weken met ziekteverlof thuis geweest omdat ik er echt niet meer tegen kon. Ik heb in die periode een controlearts over de vloer gekregen die vond dat een week genoeg was. Ben dan maar terug gaan werken en toen hebben ze me zelf naar huis gestuurd omdat ze zagen dat het niet ging. Ze hebben een afspraak met de bedrijfsarts voor me gemaakt. Heb nog eens mijn verhaal gedaan. Die heeft dan een psycholoog ingeschakeld zogezegd om daar de situatie op te lossen. Heb een gesprek gehad met die psycholoog en die ging daarna ook eens met de personeelsverantwoordelijke praten. Heb na dat gesprek onmiddellijk mijn ontslag gekregen! De pesters winnen blijkbaar altijd!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik heb zelf men ontslag gegeven, omdat ik het idd beu was.
    nu blijft mijn baas het me nog steeds moeilijk maken.ik krijg ondertussen ander werk opgelegd, welk ik met evenveel overtuiging doe, maar dit is zelfs niet genoeg. volgens mijn mening is hij bang over mijn uitgesproken mening(over hem) tegenover andere collega's en klanten. ik geef nochtans alleen maar die mening als ze me erom vragen. ik wist niet dat hier ook een zwijgplicht aan vast hing. zijn bedoeling is me zo snel mogelijk uit zijn bedrijf zetten zonder dat hij me moet uitbetalen, maar zolang ik niets anders gevonden heb zal ik men tijd uit doen! al word het moeilijker en moeilijker. suggesties om me niet te laten kisten???

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Komt heel bekent voor zit ook in zo'n bedrijf die allerhande technieken gebruikt schandalig gewoon..

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik werk bij de overheid. Ik kloeg interne fraude aan op bedrijf. Wantoestanden gestuurd Door directeurs mangers. Hierdoor moet er minder worden geïnvesteerd en blijft er meer werk kapitaal over. Dat geld word dan weer voor belangen gebruikt die persoonlijk gebonden zijn en niet de klant dienen.

    Als gevolg van dit aan te kaarten smeert men u een foute houding aan Door leugens en onwaarheden te verkopen. Uw houding zou het bedrijf niet gepast zijn. Een directeur gebruikt het imago van het bedrijf voor zijn eigen reputatie te beschermen want u mag het imago van het bedrijf niet beschadigen.

    Op een dag kwam het zo ver dat ik bij het stellen van kritische vragen werd vastgegrepen en tegen de muur werd gekwakt in het bijzijn van zeker 20 mensen die allemaal niets deden want het was de directeur zelf die dit deed. Ik kreeg daarna een tuchtstraf ik had het feestje verstoord met vragen en hij had me met zachte dwang uit de kamer geduwd.

    Ik deed aangifte van de zaak en de politie deed niets. Ik werd ook gevraagd om de Fraude leuze praktijken uit te leggen op de gerechtelijke politie. De procureur gooide het onder de stapel en mijn zaak verjaarde en het jaar na dat ik aangifte deed gebeurde de dingen gewoon open en boot weer.

    Het controle orgaan dat de fraude moet controleren . Ze kon het niet. Ze hadden het vastgesteld maar haar toestel was stuk etc dus...

    U begrijpt dat politiek erg veel invloed heeft bij de overheid en zelfs bij de politie Is dat zo. Wat Is een misdrijf. Zo lang het niet boven water komt zwemt het slachtoffer in frustratie en wordt hij daar ziek van.

    Veel mensen gaan zorgeloos Door het leven omdat ze meegaand zijn met de stroom. Want als je dat niet doet wordt je gepest.

    Slachtoffers worden zeer zeer slecht beschermd de wet Is zo gemaakt dat het slachtoffer in meeste gevallen aan het korte einde trekt. Hoeveel schade dat zoiets veroorzaakt bij het slachtoffer dat Is met geen pen te beschrijven.

    De oplossing Is meestal dat jij je Job zal verliezen of je een andere Job krijgt terwijl de pester gewoon blijft waar hij zit.

    Schandalig maar wat doe je er aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De nieuwe antipestwet anno 2014 is andermaal een lege doos in het leven geroepen door recruiteerders en werkgevers om elkaar op maat te kunnen bedienen
    Dit nieuwe welzijns KB van 2014 gaat er volkomen aan voorbij dat de preventieadviseur wordt betaald door de werkgever, van belangenvermenging gesproken !
    Schandalig die hypocryte wetgeving.
    Uitholling van basisrechten van werknemers,wordt de nieuwe norm ,je zal maar pech hebben dat je gepest wordt door de werkgever zelf!
    En dan maar klagen over Grijs verzuim
    werkgevers doen er alles maar dan ook alles aan om je weg te krijgen na een onberispelijke staat van dienst
    Steun van HR of preventieadviseurs is er niet want die hun taak is enkel de werkgever uit de rechtbank te houden
    Schandalig dit is 2016 !!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Sinds de invoering van dit nieuwe welzijnsKB in 2014 is het wegpesten van werknemers enkel erger geworden
    De preventieadviseur zit je uit te lachen in je gezicht
    Hij wordt immers betaald door de werkgever
    Mijn inziens is dit KB is een nog grotere lege doos zodat Recruiteerders en werkgevers (HR)zichzelf nog makkelijker kunnen bedienen zonder extra kosten
    Politici en wetgever produceren een diaree van wetten die vaak het omgekeerde resulteren van wat werd beoogt
    De werknemer trekt andermaal aan het kortste eind
    Verhaal en verweermogelijkheden van de werknemer kunnen nu makkelijker in de kiem gesmoord worden vooral wanneer ingeval van pestende baas of werkgever met personeelsoverschot
    Belgie wordt een kastenmaatschappij zoals in India

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik werk voor een HR bedrijf , specialisten ter zake, sinds ik terug ben uit zwangerschapsverlof zijn mijn taken sterk gereduceerd heb ik geen beslissingsbevoegheid meer en leidt ik aan bore out. Op dit moment vind ik het nog grappig, maar zeer inconsequent voor een bedrijf dat zijn kennis over HR beleid aan derden ter beschikking stelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kreeg plots een brief waarin stond dat mijn functioneren niet meer naar behoren was, terwijl ik het ene na het andere succes boekte op mijn werk. Deze brief stond vol onwaarheden, ik heb dit zelfs af getoetst bij collega's en die begrepen dit ook niet. Ik wist dat dit om een bepaalde managementtechniek ging en speelde vervolgens het spel mee. Echter toen ik verduidelijking rondom de onwaarheden vroeg konden ze geen voorbeelden of iets dergelijks op tafel leggen. Mijn leidinggevende was een stuk jonger dan mij en zag hoogst waarschijnlijk concurrentie in mij. Na enkele gesprekken met de directeur die telkens op niets zinnigs uitdraaiden was voor mij echter de maat vol. Ik zag dat dit eigenlijk onrechtstreeks pestgedrag was en vond dit zeer onvolwassen. Ik ben naar de vakbond gegaan, gesprekken met de preventieadviseur gehad en zelfs met de arbeidsgeneesheer. Uiteindelijk besloot ik de eer aan me zelf te laten en ander werk te zoeken. Toen ik later in dat jaar mijn ontslag gaf, kwam dit voor iedereen rondom mij op de werkvloer (precies) als een verrassing. Het was de job van mijn dromen en ik was er zeer goed in, telkens goede evaluatiegesprekken e.d., echter op deze manier was het niet leuk meer en zelfs niet draagbaar meer. Qua managementtechniek vind ik dit incompetent en als werknemer sta je nergens. De leidinggevenden die zich met zo'n technieken bezighouden zijn, mijn inziens, totaal niet capabel. Je bent tenslotte nog altijd met mensen bezig. Ik zal deze gebeurtenis nooit vergeten, regelrecht pestgedrag!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ik moest als HBO'er, vrouw, altijd kantoorwerk gedaan opeens bijna twee uur gaan reizen om in een andere vestiging sjouwwerk te doen. Gewoon een botte truuc om me weg te krijgen, zonder medeweten van HR bedacht door een manager. Je weet niet wat je overkomt, en het ergste is nog dat het je verteld wordt dat het je eigen schuld' was, dat kwetst nog het meest. Ik heb al die jaren goede beoordeling gekregen en dan overkomt je zoiets...onvoorstelbaar. wel de poot stijf gehouden en me niet laten wegpesten. Nu ander werk, toch in hetzelfde bedrijf.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben nogal laat om hier zelf een reactie te geven - de laatste keer dat iemand hier iets gepost heeft is ondertussen al 2,5 jaar geleden - maar ik doe het toch maar.

    Op justitie moet je niet rekenen om je gelijk te halen. Justitie is allang failliet.

    Dus rest er maar één ding: het recht in eigen hand nemen. Er bestaan verschillende sites om wraak te nemen en ze zelf terug te pesten. Ga maar eens kijken op bv www.mastersofrevenge.com, www.shitexpress.com, of (deze is Franstalig) www.emmerder-son-voisin.com. En zo zijn er meer. Google maar eens op "baas terugpesten" of zo. Gebruik dit enkel om ze een koekje van eigen deeg te geven maar doe dit niet met correcte collega's en bazen.

    O ja, als er onder jullie mensen zijn die me "veroordelen" omdat dat moreel niet kan om wraak te nemen ... ik werk al zeer lang en ik ben meer dan de helft van mijn leven (school inclusief) gepest op allerhande manieren. Niemand heeft me ooit geholpen. Aan mij hebben ze nu een echte kantoorguerilla als ze me tegenzitten. En bewijzen kunnen ze niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik mis het onterecht loon inhouden als de rest niet werkt......gebeurt bij mij. Helaas heb ik geen dikke huid maar inmiddels wel last van depressie.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. IPG Het grootste contactcenter in de Benelux mag ook niet ontbreken aan dit lijstje. Eigenlijk moeten ze bovenaan komen te staan want geloof me, pesten en mensen wegpesten zijn ze de beste in...En weet je wat ... Grote bedrijven waar ze voor werken, weten dit en vinden dit prima zo. Mensen die jaren lang voor hun hard gewerkt hebben, hup gewoon wegpesten.

    Dit soort zaken moet strafbaar gemaakt worden... En vakbonden..pfff laat me niet lachen, de afgevaardigden van de vakbonden laten zichzelf imponeren en vooral in onze vestigingen in Hasselt.

    Schande is het

    BeantwoordenVerwijderen