dinsdag 5 januari 2010

Gevolgen van pesten

Stress. Iedereen denkt eraan maar wat veroorzaakt stress? “Stress Management” opleidingen leggen zelden de nadruk op de oorzaken van de stress. De enige echte manier om stress aan te pakken is de oorzaken van stress te identificeren en juist die oorzaken te verminderen of zelfs te elimineren.

In het geval van pesten op het werk kan het vooruitzicht van te gaan werken of de pester horen aankomen of eraan denken een stressreactie uitlokken waarvan niet kan gevlucht worden, noch is het gepast om ertegen te vechten. Het "fight or flight" mechanisme blijft actief net alsof je continu op je hoede moet zijn voor die enorme tijger die achter je aankomt.  Bij herhaald pesten bereidt het lichaam zich telkens voor op een fysieke reactie die er nooit komt zodat sommige niet-essentiële lichaamsfuncties worden afgesloten zoals de spijsvertering, groei, seksuele systemen (menstruele cyclus, libido, testosteronproductie, …), immuunsysteem, opslag van vetten, enz… Je privéleven begint eronder te leiden!

Na lange tijd krijgt men dan last van extreme vermoeidheid, symptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom, lichamelijke klachten (voornamelijk rugklachten).  Dit kan dan leiden tot een psychisch letsel (niet te verwarren met psychische ziekte) en een reactieve depressie (niet te verwarren met klinische depressie).  Dit is het uitgelezen moment waarop collega's en hiërarchie (vooral de pesters) je zullen verwijten mentaal gestoord te zijn, dat je naar de psychiater moet.  "Zie je wel dat we gelijk hadden".  Sommige mensen geraken nu verstrikt in wat men noemt een post-traumatische stress-stoornis.  Alle objectiviteit geraakt men kwijt en men denkt aan zelfmoord. In extreme gevallen zelfs moord en richt men een bloedbad aan... er zijn ontelbare voorbeelden.

Alle onwetendheid ... de pesters gaan ondertussen vrijuit.  Het bovenstaande is nochtans het bewijs dat ze in de bak behoren ...

2 opmerkingen:

  1. Door dat wij veel onderzoek doen omtrent mobbing omwille van school. Staan we er allemaal bij stil wat mobbing of gewoon weg pesten kan teweeg brengen! Pesten kan gewoon niet!!

    BeantwoordenVerwijderen