zondag 28 november 2010

Na Wallonië ook pestschandaal bekend in Vlaanderen

Bron: Het belang van limburg (25/11/10)


Een week nadat de pestaffaire in het Waalse bedrijf MACtac aan het licht kwam, is er nu ook sprake van een schandaal in een Vlaams bedrijf. Een 32-jarige arbeider van ArcelorMittal werd ruim een jaar vernederd door zijn twee bazen.



Eerst hielden de bazen, elk met vijftien jaar dienst op hun teller, het bij "grapjes" en "spelletjes". Later ging het nog veel verder.

"Ze beschimpten S. voortdurend", vertelt een ACV-vakbondsafgevaardigde in een krant van De Persgroep. "Ze dwongen hem bijvoorbeeld om zijn broek uit te trekken en dan bekribbelden ze zijn edele delen en achterwerk met een alcoholstift. Ook bonden ze hem vast op een laadbak van een jeep en reden hem zo door het hele bedrijf."

Een jaar lang wist het slachtoffer te zwijgen. Begin deze maand kon zijn vrouw het echter niet meer aanzien. Ze stapte naar de directie. De twee pesters werden meteen de laan uitgestuurd.

"Dat is ook logisch", aldus woordvoerder Jan Cornelis. "Pesterijen kunnen we absoluut niet dulden."

Er zijn in princiepe drie mogelijke reacties van een werkgever wanneer een pesterijzaak de kop opsteekt.

  1. Het gedrag wordt onbetwistbaar bestempeld als onaanvaardbaar en de pester wordt gestraft.
  2. Het wordt genegeerd. Dit is een vorm van informeel goedkeuren van het gedrag hetgeen een zeer sterk signaal is naar de andere medewerkers.
  3. Het wordt beloond, de uitbuiter wordt gepromoveerd of triomfantelijk geëtaleerd als een winnaar.

De reactie van de werkgever is natuurlijk wel van kritisch belang. De werkgever heeft hier 100% controle over. Het is van crusiaal belang dat bij de occasionele pestsituatie kordaat wordt opgetreden hetgeen tevens zal dienen als signaal naar alle medewerkers toe dat pestgedrag niet wordt toegestaan. Als dit dan ondersteund wordt door een degelijk beleid kan dit een grote impact hebben op hoe mensen met elkaar omgaan binnen een onderneming.


Ik denk dat men in bovenstaand geval adequaat heeft gereageerd en het overige personeel duidelijk heeft laten weten wat aanvaardbaar is en wat niet.

2 opmerkingen:

  1. "bonden ze hem vast op een laadbak van een jeep en reden hem zo door het hele bedrijf."

    Dat moet gezien zijn door meerdere mensen. Iedereen houdt zijn mond.

    The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing. - Edmund Burke

    BeantwoordenVerwijderen