donderdag 3 november 2011

Pesten op het werk is sinds 1 juli 2011 een strafrechtelijk misdrijf

Met de inwerkingtreding van het Sociaal Strafwetboek («SSW»), op 1 juli 2011, is pesten op het werk een strafrechtelijk misdrijf geworden. Het “pestmisdrijf” wordt omschreven in artikel 119 van het Sociaal Strafwetboek. Het SSW werd ingevoerd bij de wet van 6 juni 2010 tot invoering van het Sociaal Strafwetboek («wet van 6 juni 2010»), bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van donderdag 1 juli 2010, eerste editie, blz. 43712.

Dit artikel 119 van het SSW luidt als volgt:

" Art. 119. Geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk
Met een sanctie van niveau 4 wordt bestraft, hij die in contact treedt met de werknemers bij de uitvoering van hun werk en die geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk begaat in overtreding op de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk."

Artikel 119 van het SSW wordt een belangrijk instrument in de strijd tegen pesten op het werk. Het lost evenwel niets op i.v.m. de problematiek van detectie van pesten op het werk.  Artikel 119 van het SSW viseert ook pestende werknemers, maar niet alleen werknemers.

In de parlementaire voorbereiding van artikel 119 van het Sociaal Strafwetboek leest men:

"De ruime formulering van de strafbare personen («iedere persoon die in contact treedt met de werknemers bij de uitvoering van hun werk») omvat de werkgever, zijn aangestelde, zijn lasthebber, de werknemers, maar ook alle personen van buiten de onderneming die in contact treden met de werknemers bij de uitvoering van hun werk, inzonderheid de klanten, de leveranciers, dienstverleners, leerlingen, studenten en personen die uitkeringen genieten" (Parl. St., Kamer, 2008-2009, nr. 52-1666/1, blz. 209-210). 
De inbreuk is strafbaar met een sanctie van niveau 4, dus gevangenisstraf tot drie jaar (artikel 101 SSW: De sanctie van niveau 4 bestaat uit hetzij een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een strafrechtelijke geldboete van 600 tot 6000 euro of uit een van die straffen alleen, hetzij een administratieve geldboete van 300 tot 3000 euro.” 

Op blz. 210 van het geciteerde parlementaire stuk wordt er de nadruk op gelegd dat tegen de schuldigen een bevel tot aanhouding zal kunnen afgeleverd worden:  
" De incriminatie onder artikel 126 (119 van de definitieve tekst) moet bestraft worden met een zware sanctie die in de meest ernstige gevallen aan de rechter de mogelijkheid geeft om een gevangenisstraf uit te spreken of aan de onderzoeksrechter de mogelijkheid om een aanhoudingsbevel af te leveren. De voorziene sanctie is aldus een sanctie van niveau 4" (Parl. St., Kamer, 2008-2009, nr. 52-1666/1, blz. 210). 
De strafbaarstelling van pesten op het werk, op 1 juli 2011, heeft verregaande gevolgen. Eenieder die wordt gepest zal tegen de dader klacht kunnen neerleggen bij de sociaal inspecteurs, bij de politie of bij het parket. Dit vloeit voort uit artikel 17 van het SSW: “Onverminderd de bevoegdheden van de officieren van gerechtelijke politie, houden de door de Koning aangewezen ambtenaren, de door de bevoegde overheden aangewezen ambtenaren, evenals de sociaal inspecteurs toezicht op de naleving van de bepalingen van dit Wetboek, van de wetten bedoeld in Boek 2 van dit Wetboek en van de andere wetten waarvoor zij belast zijn met het toezicht op de naleving ervan, alsmede op de naleving van de bepalingen van de uitvoeringsbesluiten van dit Wetboek en van voormelde wetten.” Een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter hoort ook tot de mogelijkheden (artikel 63 van het Wetboek van strafvordering: “Hij die beweert door een misdaad of een wanbedrijf te zijn benadeeld, kan daarover bij de bevoegde onderzoeksrechter klacht doen en zich burgerlijke partij stellen.”). 

Het neerleggen van een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter is echter niet zonder risico. In dat geval wordt er door de raadkamer onderzocht of er voldoende bezwaren zijn tegen de persoon tegen wie er klacht is neergelegd. Indien de raadkamer oordeelt dat er onvoldoende bezwaren zijn, dan wordt de klager veroordeeld tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding (artikel 128 van het Wetboek van strafvordering), de “vergoeding bedoeld in artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek”. Deze rechtsplegingsvergoeding zal kunnen oplopen tot 1.200 euro of zelfs tot 10.000 euro (Koninklijk besluit van 26 oktober 2007 tot vaststelling van het tarief van de rechtsplegingsvergoeding bedoeld in artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de artikelen 1 tot 13 van de wet van 21 april 2007 betreffende de verhaalbaarheid van de erelonen en de kosten verbonden aan de bijstand van de advocaat, artikel 3: “Voor de geschillen die betrekking hebben op niet in geld waardeerbare vorderingen bedraagt het basisbedrag van de rechtsplegingsvergoeding 1.200 euro, het minimum bedrag 75 euro en het maximum bedrag 10.000 euro”).

Een klacht bij de politie of bij het parket lijkt de beste keuze. In dat geval kan de procureur des Konings de klacht echter wel seponeren (artikel 28quater van het Wetboek van strafvordering: “Rekening houdend met de richtlijnen van het strafrechtelijk beleid, vastgesteld krachtens artikel 143ter van het Gerechtelijk Wetboek, oordeelt de procureur des Konings over de opportuniteit van de vervolging. Hij geeft de reden aan van de beslissingen van seponering die hij terzake neemt.”). De procureur des Konings heeft geen seponeringsbevoegdheid wanneer het slachtoffer bij de onderzoeksrechter klacht met burgerlijke partijstelling heeft ingediend.

De strafbaarstelling van pesten heeft geen terugwerkende kracht. Alleen daden van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk, die gepleegd zijn vanaf 1 juli 2011, zullen strafbaar zijn. Dit is een gevolg van de regel van de niet-terugwerkende kracht van de strafwet (artikel 7 § 1 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: “Niemand mag worden veroordeeld wegens een handelen of nalaten, dat geen strafbaar feit naar nationaal of internationaal recht uitmaakte ten tijde dat het handelen of nalaten geschiedde”.).

10 opmerkingen:

  1. ik ben beticht met 4 mensen voor pesten op het werk , aanklager heeft van fictie (spelen op het werk )ons tot echte daders gemaakt , een afrekening binnen het syndicaal milieu, de feiten zijn van 2007 tot 2009 dit komt in januari voor de correctionele rechtbank , mijn vraag kunnen wij gestraft worden gr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De ontwikkelingen zoals ik die hierboven kort aanhaal (invoeren van een mogelijke gevangenisstraf) zijn niet van toepassing voor jullie situatie aangezien de feiten gepleegd zijn voor 1 juli van dit jaar.. Wel kan men, als ik mij niet vergis, jullie (werkgever en/of daders) veroordelen tot een schadevergoeding. De werkgever kan bepaalde zaken daarna dan ook aanschouwen als een zware fout en jullie ontslaan omwille van dringende redenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. niet vergeten dat we 3 maal voor de raadkamer geweest zijn en 3 maal vrijgesproken met de aanwijzing niet in vervolging stelling ,de vierde maal waren we terug in de raadkamer en ze vroegen als wij geen advocaat bij hadden wij zegden nee , waar daarop de voorzitter zijn ogen fronste ,de advocaat van de tegenpartij heeft daar haar besluiten gemaakt ,allemaal met feiten en leugens .we waren ook 2 maal niet beticht van pesten door een onderzoek van de phyho sociale van idewe daar vroeg zijn om het uit te praten met hem , maar hij wilde niet , ik denk in de pratijk de gepeste altijd een voetje voor heeft
    wij staan machteloos alles wat hij uitvind is ok , ze hebben schrik dat hij naar de pers gaat of het bedrijf aanklaagt , zo zit de wet in elkaar , tevens de gepeste was vroegen een grote speelvogel die andere mensen in de kast frigo stak en insmeerde met alle produkten , ongelooflijk maar!!!! hij word geholpen door 3 leugennaars , met het antwoord van de gepeste en zijn companen ik zal jullie kraken tot op de grond ,hij was vroeger bij onze vakbond maar door toeval moesten wij iets doen voor heb maar dit is niet gelukt , jammer dat er zo een labiele mensen rondlopen die vier gezinnen ongelukkig kan maken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste,

    Wanneer iemand of meerdere mensen gepest worden op het werk kan men niets doen. (Ik ben zelf een slachtoffer en ook andere). Niet via de Politie, Mensura, Vakbond die zelf de pesters gaan steunen. Mijn opmerkingen over pesterijen bij de VDAB worden zelfs niet geplaatst op internet.
    Zelfs wanneer je bewijzen voorlegt. De pesters zijn beschermd in deze maatschappij en het is beter met hen mee te doen. Hun leuze is " Pest de mens of meerdere mensen tot dat ze zelfmoord plegen, we zijn toch beschermd door de Belgische wetgeving." Artikel 119 is een lachertje en is in het leven geroepen om de gepeste mensen te doen geloven dat zij ergens terecht kunnen. Vergeet het en we leven in een maatschapij van individualisme,meelopers, als ik het maar goed heb en mee heulen met de Pesters. Een mentaliteit die nog slechter is dan de jaren 1940-45.
    Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is een goede daad! Pesten moet op elke mogelijke manier bestraft worden. Gelukkig bestaan er nog goede informatie-sites zoals deze. Ook over cyberpesten valt er redelijk veel informatie te vinden over hoe je je kan verweren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hoe zit het met mobbing vanaf 2004 tot 2006? ik zit nu in de ziektewet vanwege PTSS. kan ik mijn werkgerver nog aanklagen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Help... mijn werkgever pest mij. Ik heb het gevoel dat hij zoekt dat ik ontslag neem. Hij onderbreekt mij voortdurend, scheld mijn huid vol en legt dan de telefoon af zonder dat ik een antwoord kan formuleren of laat staan me zelfs nog maar kan verdedigen. Ik heb hem aangesproken over dit gebrek aan respect, zijn antwoord: ik moet eerst maar mijn telefoon leren beantwoorden wanneer hij belt. Laat me toe van te verduidelijken dat hij me vanaf halfacht s ochtends op mijn prive telefoon belt (werk start om 09h) en blijft bellen tot wanneer ik opneem. Ook op vrije dagen en zondagen. Verder beledigt hij me dan en wannneer ik een antwoord formuleer dat hem niet aanstaat legy hij gewoon af.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik word al maanden gepest door mijn manager, niks maar dan ook niks is goed te praten, ik word constand genegeerd en als ik mijn mening wil uiten word ik onderbroken en tot stil zijn gedwongen. Ik heb dit aangekaart aan de vertrouwens persoon waarop het pesten verdubbelde! Ik had een burnout en heb gezondheidsklachten en nog altijd word ik achtervolgd door haar blik, ze haat mij en dat voel ik aan alles de manier waarop ze me aanspreekt zo vernederend en kleinerend, ik haÐ zoveel §tress Ðat ik de Ðomste fouten ging maken wat weer voer was om mij af te zeiken, ze stuurd constand mails naar haÀr hogere om mij negatief af te beelden. Ze wil dat ik zef onstlag neem en dwingt mij mentaal dit te doen door mij kapot te maken. Ik trek het niet meer mijn gezondheid leid eronder Wat kan ik doen? Ik zit zo vol!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vervelende baas moet bestraft worden als hij hier niet mee op houd en een schade vergoeding betelen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. kan ik nu nog klacht indienen, ben ontslagen economisch op eidn maart dit jaar

    of te laat ?

    degruyterstefan@yahoo.com

    help mij aub

    BeantwoordenVerwijderen