vrijdag 19 februari 2010

Doelwitten van pesterijen zijn geen zwakke mensen

Doelwitten van pesterijen hebben geen interesse in macht of het gebruiken van macht. Ze gaan werken om te werken en zijn volledig niet geïnteresseerd in politieke spelletjes of conflicten. Doelwitten hebben doorgaans zeer hoge morele waarden, een goed ontwikkelde integriteit, een zekere kwetsbaarheid en een sterke zin voor Fair Play en redelijkheid. Ze zijn weinig geneigd tot geweld in het algemeen en zijn aarzelend om bezwaren/klachten in te dienen of juridische stappen te ondernemen en zijn zeer vergevingsgezind met een zeer volwassen benadering om conflicten op te lossen met dialoog.

Men beweert soms ook dat de doelwitten van pesterijen overgevoelige mensen zijn.  Gevoeligheid is een reeks waarden die gecultiveerd dient te worden. Het bestaat uit empathie, respect, tolerantie, waardigheid, eergevoel, eerbied en vriendelijkheid. Iedereen die niet gevoelig is, is eigenlijk ongevoelig. Doelwitten hebben dikwijls het instinct om slechte intenties waar te nemen hetgeen dikwijls wordt bestempeld als “overgevoelig” door de pester.

Het zijn zwakke mensen die deze kenmerken van een sterk karakter verwarren met zwakheid. Doelwitten zullen doorgaans het dagelijkse misbruik ondergaan gedurende maanden, zelfs jaren vooraleer ze stappen zullen ondernemen maar een pester zal vanaf de eerste keer dat ze een voorproefje krijgen van hun eigen vergif bescherming vragen bij hun hiërarchie, dat is pas zwakheid!

dinsdag 16 februari 2010

Diegene die gepest wordt moet toch iets doen opdat hij/zij gepest zou worden?

Dit is een veel gestelde vraag en tevens ook een veel voorkomende misvatting rond pesten op het werk.

Kinderen die verkracht worden door pedofielen hebben het misbruik niet uitgelokt, vrouwen die verkracht zijn hebben dat niet gevraagd, zwarte mensen hebben de treiterijen en discriminatie omwille van hun huidskleur niet gevraagd, homoseksuelen hebben de discriminatie en treiterijen omwille van hun seksuele geaardheid niet verwelkomd net zoals doelwitten van pesterijen op de werkvloer het misbruik niet hebben gevraagd gewoon omdat ze daar toevallig aanwezig waren. De zes meest voorkomende redenen waarom mensen gepest worden zijn:

• beschikbaarheid (op de slechte plaats op het verkeerde moment dus puur toeval)
• competentie (afgunst)
• populariteit (jaloezie)
• kwetsbaarheid (inkomen en de noodzaak om de hypotheek af te betalen, alleenstaand, ...)
• emotionele maturiteit en waarden
• integriteit

De doelwitten vertegenwoordigen m.a.w. alles wat de pesters niet zijn en nooit zullen zijn. 

Als iemand zijn persoonlijkheid niet juist aanvoelt omwille van een verschillende cultuur, kledij, favoriete muziekgenre, ideeëngoed, ... neemt dat nog steeds niet weg dat we moeten proberen op een serene en volwassen manier te blijven samenwerken.  Op de werkvloer heerst een zakelijke etikette.  Als iemand zijn gedrag of performantie echt tekort schiet, ongepast wordt of storend is, dan zijn er nog steeds menselijke manieren om iemand daar attent op te maken.  In het ergst geval moet iemand ontslaan worden en ook daarvoor bestaan gepaste en menselijke procedures om dat te doen.  Essentieel is dat de persoon in kwestie gaandeweg steeds substantiële en aantoonbare bewijzen moet krijgen voor zijn ongepast gedrag.  Het kan nooit rechtvaardigen om die persoon te gaan pesten.